T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİİRT / KURTALAN - Ertuğrul Gazi İlkokulu

Kurtalan

 

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Siirt iline bağlı bir ilçe olan Kurtalan, doğusunda Siirt Merkez ilçe, batısında Beşirli ilçesi, güneydoğusunda Eruh, güneybatısında da Hasankeyf ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları orta yükseklikte dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. İlçenin belli başlı yükseltisi Garzan Dağıdır. İlçe topraklarını Garzan Çayı ve Bitlis Çayı sulamaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 675 m.dir. İl merkezine 34 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.085 km2 olup, toplam nüfusu 53.521 dir.

COĞRAFİ YAPISI

İlçenin jeolojik yapisi eski olup yer katmanlari farklilik göstermektedir. Güneydogu toroslarin alt-dogu kolu ilçe hudutlari içinden geçer ve Beykent daglari olarak adlandirilmaktadir. Ayrica Garzan yöresinde asinmis dag kütleleri arasinda ve çevresinde yayvan tepeler, düzlükler ve ovaciklar meydana gelmistir.

Iklim, yazin sicak ve kurak, kisin ilik, kismen yagislidir. Bitki örtüsü olarak, Beykent daglarinin belirli yörelerinde yöresel ormanlar mevcut olup, diger bölgeler kismen çaliliklarla örtülüdür. Basur çayinin ilçemiz sinirlari içerisindeki uzunlugu 60 km, Garzan çayinin uzunlugu ise 100 km´dir. Resan çayi ile Garzan çayi Çattepe köyü yakininda birlesmektedir. Ekinli köyünde DSI tarafindan Yayikli köyünde ise Köy Hizmetleri Il müdürlügünce yaptirilan birer sulama baraji ve göleti bulunmaktadir. Akarsularin kenarlarinda kismen derin yarlar ve küçük çapta sazliklar bulunmaktadir. Kaynak sulari yer yer bulunmakta isede ihtiyaca cevap vermemektedir.

EKONOMİK YAPI

İlçede ekonomi büyük ölçüde tarıma, daglik bölgelerde ise hayvancılığa dayanmaktadır. Buralarda köylüler ortak, yarıcı, işçi olarak çalışırlar. Çayirli, Ekinli, Incirlik köyleri ile Yunuslar, Bozhöyük, Bozdogan ve Kanikervana mezralari ilçe genelinde gelir durumu iyi olan yerlesim birimleridir. Bunun nedeni ise ilçe arazisinin genel olarak ovalik ve düzlük olmasidir. Ilçede Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans müdürlügü 1952 yilinda kurulmus , halen 8 personel göreve devam etmektedir.

Kurtalan Çimento Fabrikasinda toplam 238 personel görev yapmaktadir. Ilçede bulunan Tekel Yaprak Tütün Isletme Müdürlügünde 69 isçi,19 Güvenlik görevlisi ile 6 memur toplam 94 görevli çalismakta olup, depo kapasitesi 110 bin denktir.

Tarim ürünlerinde tahil (bugday,arpa ve mercimek) agirlikli olup, pamukta kismi bir artis gözlenmektedir. Tütün üretimi kota sistemi nedeniyle azalmaktadir. Ürünlerden bugday, arpa, tütün, pamuk, bagcilik, fistik, sebze, meyve ekimi ve dikimi eskiden beri yapilmakta olup, mercimek ve nohut ekimine yakin zamanlarda baslanmistir. Çiftçi aileleri genellikle kendi ihtiyaçlari için ve az miktarda da ticari amaçli süt hayvanciligi yapmaktadirlar.

Ayrica küçük çapta besi hayvanciligi yapilmakta iken 1995 yilinda Güneydogu Anadolu Onarim Projesi çerçevesinde 30 civarinda besicimize 300 besi hayvani dagitilmis ve besicilik yayginlasmistir. Ayrica Uluköy´ de bulunan kooperatif bünyesinde 350 ve proje çerçevesinde dagitilan 25 ithal süt hayvani ile süt sigirciligi da Ilçede yayginlasarak benimsenmistir. Son yillarda devlet destegi ile yapilan tesvikler sonucu, Ilçemiz sinirlari içerisinde 50 adet besi ünitesi yapilmis olup bunlardan 3 tanesi faaliyete geçirilerek amaca uygun olarak kullanilmakta, digerleri amaç disi konut ve depo olarak kullanilmaktadir.

Ilçede Ziraat Bankasi subesi bulunmaktadir. Fuar, sergi, pazar ve panayir yoktur. Dogal kaynak olarak petrol bulunmakta TPAO´nun Batman Bölge Müdürlügüne bagli Magrip ve Garzan Kamplari bulunmakta, bunlara bagli kuyulardan 600 varil ham petrol pompalanmaktadir.Ilçede turistik sayilabilecek bir yer veya tesis mevcut degildir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.01.1970 - Güncelleme: 03.10.2019 14:15 - Görüntülenme: 2455
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
kurtalan,